fbpx
Teknoloji

Google Akademik nedir, nasıl araştırma yapılır?

[ad_1]

Google Scholar ya da Türkçe’de bilinen adıyla Google Akademik, kullanıcıların araştırmalarında önemli bir yer tutuyor. Bilimsel, akademik araştırmalar yapmakta olan kullanıcıların en fazla başvurduğu kaynaklardan biri olan Google Akademik, dünyanın dört bir yanından pek çok makaleyi okuyabilmenize fırsat sağlıyor. Sadece YÖK’ün yahut üniversitenin size sunduğu kaynaklarla yetinmek istemiyorsanız, dünyanın farklı yerlerinden araştırdığınız konuya dair çalışmaları takip etmek, öğrenmek ve incelemek istiyorsanız Google Akademik’ten bu işlemleri kolayca yapabilirsiniz.

Google Akademik nedir?

Dünyaca ünlü arama motoru Google, Scholar’ı Kasım 2004’te hizmete aldı. Sadece akademik makaleler konusunda arama yapmanızı sağlayan bir tür arama motoru olan Google Akademik, onuların altındaki atıflar bölümünde makaleye atıfta bulunan diğer makalelerin sayısını ve o makalelerin listesini verir. Bir makalenin atıf saysını öğrenmek için Scopus ve Web of Science’da kullanıcıların üye olmaları gerekmektedir. Google Scholar bu hizmeti ücretsiz olarak sağlamaktadır.

Nasıl kullanılır?

Bu uygulamada kullanıcı deneyimi yine üst seviyededir ve oldukça kolaydır. Üst kısımda yer alan arama çubuğuna incelemek istediğiniz konuyu yazıp arama yaptığınızda bu konu hakkında çok sayıda sonuç karşınıza çıkacaktır. Özellikle tez yazımı sürecinde oldukça fayda sağlayan Google Akademik, özellikle alıntılama özelliği ile dikkat çekiyor. Bir araştıam konunuz aratmanızın ardından alıntılama bölümüne tıklarsanız, o konuda en fazla atıf yapılan makaleleri ve yayınları görebiliyorsunuz.

Yayınları kitaplığınıza kaydedin

Google Akademik’te araştırma yaptığınızda yayınları bilgisayarınızda depolamak zorunda değilsiniz. Böylece bu dosyalar bilgisayarınızda yer kaplamıyor. Bunun yerine kitaplığınıza istediğiniz makaleyi kaydedebilirsiniz. Google hesabınız varsa zaten bu uygulamadan da ayrıca bir işlem yapmadan yararlanmanız mümkün olacaktır.

Google yeni yayınlardan haberdar ediyor

Google’un „Alert“ özelliği Google Akademik’te de geçerli. Bilindiği üzere Google Akademik yeni makalelerle sürekli besleniyor ve büyüyor. Eğer bir konuda araştırma yapıyorsanız ve bu konudaki gelişmeleri, yeni araştırmaları, yayınları takip etmek istiyorsanız uyarı oluşturabilirsiniz. Böylece yeni bir yayın olduğunda Google sizi mail yoluyla bilgilendirebilir.

[ad_2]

Devamini oku >>

Cok okunan

To Top