fbpx
Spor

UEFA Uluslar Ligi nedir?

[ad_1]

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) tarafından bu yıl hayata geçirilen UEFA Uluslar Ligi futbolseverler tarafından merak ediliyor. UEFA Uluslar Ligi hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

UEFA Uluslar Ligi nedir?

UEFA üyesi futbol federasyonlarının erkek futbol milli takımları arasında yapılması planlanan futbol turnuvasıdır ve 2018 FIFA Dünya Kupası’nın ardından Eylül 2018’de başladı. Haziran 2019’a kadar devam edecek turnuvada şampiyon olan ekip de bu tarihte belli olacaktır. FIFA uluslarası maç takviminde dostluk maçlarının yerini alan UEFA Uluslar Ligi, milli takımları daha aktif hale getirmeyi amaçlamaktadır.

Uluslar Ligi formatı

UEFA Uluslar Ligi format ve maç programı 4 Aralık 2014 tarihinde onaylandı. Buna göre, 55 takım ilk turnuva için 2017 UEFA millî takımlar sıralamasına göre A Liginde 12 takım, B Liginde 12 takım, C Liginde 15 takım ve D Liginde 16 takım olmak üzere dört lige ayrılacaktır.

Her lig kendi içinde üçerli veya dörderli takımdan oluşan 4 gruba ayrılacaktır. Her grupta takımlar çift devreli lig usulüne göre 6 veya 8 maç yapacaktır. Maçlar her maç haftasında 2 maç olmak üzere Eylül-Kasım 2018 tarihlerinde oynanacaktır.

En üst lig olan A Liginin grup birincileri 5-9 Haziran 2018 tarihlerinde UEFA Uluslar Ligi şampiyonu olmak için final aşamasında karşılaşacaktır. Final aşaması tek maçlı eliminasyon sistemi kura ile belirlenecek 2 yarı final maçı, üçüncülük maçı ve final maçından oluşacaktır. Ev sahibi ülke 4 yarı finalist takım arasından Aralık 2018 tarihinde belirlenecektir.

Liglerde düşme ve yükselme sistemi de uygulanacaktır. Alt liglerin tüm grup birincileri bir üst lige yükselirken grup sonuncuları (D Ligi hariç) bir alt lige düşecektir. Gruplardaki takım sayısı farklılığı nedeniyle C Liginin en kötü grup üçüncüsü de D Ligine düşecektir.

2018-19 grupları

UEFA Uluslar A Ligi

1. Grup: Fransa, Hollanda, Almanya
2. Grup: Belçika, İsviçre, İzlanda
3. Grup: Portekiz, İtalya, Polonya
4. Grup: İspanya, İngiltere, Hırvatistan

UEFA Uluslar B Ligi

1. Grup: Ukrayna, Çek Cumhuriyeti, Slovakya
2. Grup: Rusya, Türkiye, İsveç
3. Grup: Bosna Hersek, Avusturya, Kuzey İrlanda
4. Grup: Danimarka, Galler, İrlanda Cumhuriyeti

UEFA Uluslar C Ligi

1. Grup: İsrail, İskoçya, Arnavutluk
2. Grup: Finlandiya, Yunanistan, Macaristan, Estonya
3. Grup: Bulgaristan, Norveç, Kıbrıs Rum Kesimi, Slovenya
4. Grup: Sırbistan, Karadağ, Romanya, Litvanya

UEFA Uluslar D Ligi

1. Grup: Gürcistan, Kazakistan, Letonya, Andorra
2. Grup: Beyaz Rusya, Lüksemburg, Moldova, San Marino
3. Grup: Kosova, Azerbaycan, Faroe Adaları, Malta
4. Grup: Makedonya, Lihtenştayn, Ermenistan, Cebelitarık

[ad_2]

Devamini oku >>

Cok okunan

To Top