fbpx
Teknoloji

Kim bu Elon Musk? Zekasını nasıl paraya çeviriyor?

[ad_1]

  • Mars’ta koloni kurmak istiyor
  • İlk yazılımını 12 yaşında yaptı ve sattı
  • Uzmanlık alanları çok çeşitli: Ödeme sistemleri, temiz enerji, yapay zekâ, ulaşım
  • Babası kendi söylemi ile bir “şeytan” ama ailesi ile yakın ilişkileri var
  • Sadece teknoloji ve “gelecekçi” düşüncede değil eğitim sisteminde de kural bozmaya çalışıyor
  • Vizyonu yatırıma çevirmeyi iyi biliyor ama söylemleriyle iş modellerini zora sokuyor
  • Elon Musk hakkında az bilinen birçok detayla birlikte bir dolar milyarderi

Elon Musk: Genç yaşta iş dünyasına atılmış bir girişimci. Genç yaşta yaptığı satışlarla servet sahibi olmuş bir dolar milyarderi. 1971 Güney Afrika doğumlu.

Bugüne kadar yaptığı işlerde ön plana çıkan bir özelliği var: girdiği alanda oturmuş iş modelini bozup, oluşturduğu yeni modelle piyasayı yeniden şekillendirme çabası; vizyon satarak yatırım toplaması. Eğitimden, teknolojiye, uzay yolculuğundan, otomobil sektörüne ve halkla ilişkilerdeki tutumuna kadar girdiği her alanda “kural bozucu” bir kimlikle dikkat çekiyor.

Otomobil sektöründe dengeleri bozmaya çalıştığı Tesla’yı halka kapatmayı düşünürken de dengeleri bozdu. Borsadan, hissedarlardan, yatırımcılardan, önce Twitter’a başvurdu ve Tesla’yı özelleştireceğini bu mecradan duyurdu.

“DAHİ Mİ? DELİ Mİ?”

İşe almayı düşündüğü adaylarla yaptığı yüz yüze görüşmelerden tutun da fabrikanın çatısında yatarken, trafikte sıkılırken aklına gelen fikirleri piyasaya sürmesine… Medyayla olan ilişkilerine, konuşma tarzına ve iddialarına bakıldığında… İki kelimeyle özetlenmeye çalışılıyor: 1:Dahi 2:Deli

ANNE VE KARDEŞLERİYLE YAKIN BABASI TABLONUN DIŞINDA

Musk ve 71 yaşındaki stil ikonu annesi Maye, Los Angeles gecelerinin aranan karakterleri

Dahi ya da deli, sıradışı bir karakter olduğuna kimsenin şüphesi yok. Bu arada en az kendisi kadar “renkli” bir de ailesi var. Annesi Maye Musk halen dergi kapaklarını süsleyen 1948 Kanada doğumlu bir model. Maye Musk 50 yılı aşkın süredir modellik yapıyor ve çocukları ile yakın bir ilişkisi var. En azından sosyal medya hesaplarına bakıldığında ortaya çıkan tablo bu. Elon Musk’ın kendisinden 1 yaş küçük 1972 Güney Afrika doğumlu bir kardeşi var: Kimbal Musk. O da abisi gibi bir girişimci. Ayrıca restoran işletiyor. Hayır işlerine önem veriyor. Arada bir de kendisine ait Tesla otomobilini sosyal medya hesaplarından çekiliş yaparak bir şanslıya veriyor. Ailenin en ufağı 1974 Güney Afrika doğumlu kızı: Tosca Musk. Prodüktörlük yapıyor, film çekiyor, dijital içerik üretiyor. Bu alanda başarılı olduğu gözüküyor. Anne Maye Musk’ın 1970’te evlenip 9 sene sonra boşandığı eşi Errol Musk ise çok aykırı bir karakter. Elon Musk’a göre: “o bir şeytan” Kendisiyle görüşmüyorlar. Baba Errol Musk, üvey kızından çocuğu olan, aileden tamamen kopmuş biri. O’nun hikayesi çok ayrı bir konu. Musk babasını kısaca, “kötü” ve “korkunç” bir insan olarak tanımlıyor, akla gelebilecek her türlü şeytani işi yapabileceğini söylüyor.

TESLA İÇİN İYİ Mİ KÖTÜ MÜ?

Elon Musk’ın düzenli trend olmasının sebebi, basın ve halkla ilişkilerde sergilediği tutum ile oldukça hassas olabilecek “özel” konuları doğrudan Twitter’dan konuşabilmesi. Ancak attığı bu adımlarla oluşturduğu olumlu/olumsuz hava çok yıpratıcı olmaya başladı. Twitter’dan yaptığı ve kesin olmadığını söylediği Tesla’yı özelleştirme projesi için şu anda 80 milyar doların üzerinde yatırım toplaması gerekiyor (Belki de ifade ettiği gibi zaten topladı). Yok eğer bu sadece bir fikir ve Twitter’dan bunu tartışmaya açmaya karar verdiyse: 1.5 saat boyunca borsada tahtası kapatılan Tesla’nın rekor bir ceza alacağına şüphe yok. Musk davranışları ve söylemleriyle kendisini öyle bir konuma soktu ki, yürüttüğü projelerde hangi iş modelini nasıl bozduğu ve iyileştirdiği değil, ne kadar sağlıklı biri olup olmadığı konuşulur hale geldi.

Uzaya yolladığı bir füzenin yeniden kullanılabilir olmasının önemi, elektrikli otomobilde ve batarya teknolojisinde geldiği seviye, güneş enerjisine yaptığı yatırımlar, insansız taşımacılıkta ürettiği teknoloji, ödeme sistemlerinde attığı adımlar, yapay zekâ üzerine yaptığı çalışmalar… O kadar çok ve uç noktalarda demeçler veriyor ki, yaptığı işin ötesine geçerek modele zarar veriyor.

SAKIN DEDİKLERİNE BAKMAYIN (RAKAMLARA BAKIN)

Medyada geldiği seviyede de şu başlık çok rahat atılabiliyor: “Musk’ın söylediklerine değil, rakamlara bakın.”

Küçük yaşlarda para kazanmayı öğrenmiş ve bugün 10 milyar doların üzerinde kişisel serveti olan Musk’ın projeleri daha 12 yaşındayken başlıyor.

TEKNOLOJİDEN İLK KAZANCINI 12 YAŞINDA ELDE ETTİ

Elon Musk kendi başına bilgisayar yazılımı programlayıp kodlamayı öğrendi. 12 yaşında yazdığı Blastar isimli oyunu 500 dolara sattı. 1992’de, Kingston, Ontario’daki Queen’s University’de iki yıl eğitim aldıktan sonra University of Pennsylvania’da işletme ve fizik okumak için Kanada’dan ayrıldı. Bu üniversiteden ekonomi alanında lisans diploması alan Musk, fizik alanında da yan dal diplomasının sahibi oldu.

İLK SATIŞI: 307 MİLYON DOLAR NAKİT

Kardeşi Kimbal Musk’la beraber yeni organizasyonlar için bir çevrimiçi içerik yayınlama yazılımı olan Zip2 projesini hayata geçirdi. 1999 yılında bu girişimi 307 milyon dolar nakit ve 34 milyon dolar hisse senedi karşılığında AltaVista’ya sattı.

PAYPAL’I 2002’DE 1.5 MİLYAR DOLARA SATTI

Aynı yılın Mart ayında çevrimiçi finans ve ödeme servisi olan X.com’un ortak kuruculuğunu yaptı ve ilerleyen aylarda PayPal’i oluşturdu. 2002’de PayPal’ı 1.5 milyar dolara eBay’e sattı.

ANA HEDEFİ: MARS’TA BİR MEDENİYET

– Musk, SpaceX’i 2002 yılında kurdu. SpaceX ISS’ye bir araç gönderen ve yanaştıran ilk ticari şirket olarak tarihe geçti.

– Yeniden kullanılabilir roketi hayata geçirdi.

– Uzaya Tesla yolladı. Bütün dünyada günlerce haber olmayı başardı. Canlı yayınlarda günlerce SpaceX ve içinde mankenle yolculuk yapan Tesla otomobil kullanıldı, konuşuldu.

– NASA’ya roket hizmeti vermeye başladı, ülkelerin ve özel şirketlerin yollayacağı uyduların kontratlarını aldı.

– Ana hedefini hep yineledi: Mars’ta medeniyet/koloni kurmak

TESLA İLE “OTOMOBİLİN HARİKA ÇOCUĞU” OLDU

Son yüzyılın büyük mucit ve girişimcileri arasında gösterilmeye başlandı. Benzin bağımlılığını sona erdirmeyi hedeflediği Tesla’yı 2003’te kurdu. İlk elektrikli otomobiller 2008’de seri üretime geçti.

2013’TE HYPERLOOP’U DUYURDU: YENİ NESİL “RAY ÖTESİ” SİSTEM

Manyetik bir alan ya da sıkıştırılmış hava akımı sayesinde yükseltilmiş bir tüpün içinde büyük hızlara ulaşabilen ve insan taşıyabilen bir kapsülü tasarladı ve kurdu. Saatte 1.200 km hıza ulaşması planlanan kapsüller sayesinde Los Angeles ile San Francisco arası 30 dakikaya indireceğini duyurdu. İki şehir arasındaki mesafe şu anda uçakla 1 saat 15 dakika. Hedefi ABD’nin bir ucundan bir ucuna yolculuğu da 2.5 saate indirmek. Projenin tanıtımında, “Uçak kadar hızlı, tren kadar ucuz” sloganı kullanıldı. Projenin yeni yatırımcılarından biri de Virgin’in kurucusu Sir Richard Branson oldu.

Projenin kısa özeti ise şu: “hava, kara, deniz ve raylı sistemden sonra beşinci ulaşım modeli.”

TRAFİKTE SIKILINCA ORTAYA ÇIKAN PROJE

Trafikte kaldığı bir anda: “Bir tünel açma makinası üretip sadece kazmaya başlayacağım…” diyerek duyurduğu bu projede hedefinin trafik sıkışıklığını ortadan kaldıran tüneller açmak olduğunu söyledi. Kısaca istediği şey: yer altı ulaşım ağı kurmak.

YAPAY ZEKÂ GÖRÜŞÜ: KONTROL EDİLMELİ

Tabii ki yapay zekâ da Elon Musk’ın hem ilgi duyduğu hem de yatırım yaptığı alanlardan. Son olarak Tesla’larda yapay zekâlı çipleri kendilerinin yapacaklarını duyurmuşlardı. 2015’te kurucu ortağı olduğu OpenAI ve 2016’da kurduğu beyin ile bilgisayarlar arasında ilişki kurmayı hedeflediği Neuralink şirketleri bulunuyor. Neuralink’in de aynen SpaceX ve Tesla’da olduğu gibi sadece kurucusu değil aynı zamanda CEO’su. Kurucularından olduğu yapay zekâ firması OpenAI’dan ise 2018 yılında, gelecekte diğer işleri arasında oluşabilecek çakışmaları önlemek için ayrıldı. Ayrıca Elon Musk’a göre yapay zekâ kontrol altında tutulmalı. Bir regülasyona alınmaması durumunda tehdit oluşturabilir. Bu görüşe karşı çıkanlar arasında ise Facebook kurucusu Mark Zuckerberg geliyor.

HAKKINDA AZ BİLİNENLER

Tesla’dan aldığı yıllık maaş 1 dolar.

  • Demir Adam 2’nin çekimleri SpaceX fabrikasında yapıldı.
  • Demir Adam Tony Stark karakterinin ilham kaynağı.
  • Bilgisayar kodlamasını 12 yaşında kendi öğrendi.
  • 2002’de 31 yaşında ABD vatandaşı oldu.
  • Stanford yüksek lisans programında sadece 2 gün okudu.
  • SpaceX’in Falcon roketinin adı Yıldız Savaşları’ndaki Millennium Falcon’dan geliyor.
  • Çocuklarından birinin adı Xavier. Sebebi X-Men’deki Profesör Xavier karakteri.
  • O da Bill Gates, Warren Buffet, Richard Branson gibi servetini bağışlıyor.
  • Çocukları için Ad Astra yani “Yıldızlara Doğru” okulunu kurdu.

 

KURUCUSU OLDUĞU OKULDA NOT SİSTEMİ YOK

Kendi çocukları için 2014’te kurduğu Ad Astra’nın not sistemi yok. Felsefesi “eleştirel düşünce” üzerine. Musk’ın çocukları dışında 30 çocuk daha bu okulda eğitim görüyor.

Okulda bir öğretmenin öğrencilere sorduğu soru: “Kasabanın büyük çoğunluğunun tek bir fabrikada çalıştığı, bir göl üzerindeki bir kasabayı hayal edin. Ancak bu fabrika gölü kirletiyor ve tüm yaşamı öldürüyor… Ne yaparsınız? Fabrikayı kapatmak herkesin işini kaybedeceği anlamına geliyor. Öte yandan fabrikayı açık tutmak demek gölün yok olması ve canlıların ölmesi anlamına geliyor.”

Musk, bu projelerin kiminde geride kalıyor. Ancak “Gelecekçi” yaklaşımı ile yatırım toplamaya devam ediyor.

MUSK’TAN KISA KISA

 

  • Musk kişisel zamanının %45’ini Tesla ve ürünleri için harcıyor.
  • O’na göre 2027’de ABD’deki otomobillerin yarısı elektrikli olacak.
  • Musk’a göre Tesla markası 2025’te 700 milyar dolar değere ulaşacak.
  • 2022’de elektrikli uçaklar dönemi tam anlamıyla başlayacak.
  • 2020’de elektrikli otomobiller bir şarj ile 2000 kilometre ve üzerinde gidebilecek.
  • 2020’de insansız otomobiller sürücülerin uyumasına izin verecek seviyeye gelmiş olacak.

TOPUKLU AYAKKABISI ÇOK KONUŞULDU (ELON MUSK STİLİ)

[ad_2]

Devamini oku >>

Cok okunan

To Top