fbpx
Saglik

“Asitli içecekler ve meyve suları dişlerde asit erozyonuna yol açıyor”

[ad_1]

Özellikle yaz aylarında tüketimi artan asitli içecekler ve çeşitli besinlerin dişlerde sarı tabakayı ortaya çıkardığını vurgulayan Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, asit erozyonunun sebep olduğu zararlara dikkat çekiyor.    

Vücuttaki en sert ve dayanıklı madde olan diş minesinin, çeşitli sebeplerden dolayı deformasyona uğradığını, diş minesinin aşınması anlamına gelen asit erozyonunun yaşanmasında ise yaşam tarzının önemli etkisi olduğunu belirten Kışlaoğlu, “Her yaştan kişiyi tehdit eden asit erozyonu, asitli yiyecek ve içeceklerin dişle teması sonucunda diş minesi yüzeyinin yumuşaması ile ortaya çıkıyor. Zamanla bu asidik yumuşama önemli bir aşınmaya ve dolayısıyla da diş minesinin kalınlığının azalmasına yol açarak dişin dokusu, şekli ve görünümünde değişime ve diş hassasiyetinin artmasına neden oluyor” dedi.

ASİT EROZYONUNUN BELİRTİLERİ

· Dişlerde transparanlık.
· Renk değişikliği.
· Diş yüzeyinde meydana gelen aşınmalar.
· Çatlaklar.
· Çiğneme yüzeyinde boşluk ve çukurlar.
· Dişlerde hassasiyet.

BAZI GIDALAR TEHLİKE YAYIYOR

Günümüzde artık insanların yaşam tarzı, sağlık ve beslenme konularında daha bilinçli olduklarını, daha az şeker ve yağ seçeneklerine yöneldiklerini belirten Diş Hekimi, ancak modern beslenme alışkanlıklarının bir parçası olarak tüketilen bazı yiyecek ve içeceklerin yüksek düzeyde asit içermesi sebebiyle dişlerde geri dönülmez hasara yol açabildiğine vurgu yapıyor. 

EN ÇOK GAZLI İÇECEKLER ZARAR VERİYOR

Sağlıklı ve besleyici olmaları sebebiyle meyvelerin sık tüketildiğini fakat birçok meyve ve meyve suyunda, çayda, sirkede, şekerli veya şekersiz gazlı içeceklerde bulunan asit miktarının diş minesinin yüzeyinin yumuşamasına ve zamanla diş minesinin aşınmasına sebep olduğunu aktaran Dr. Kışlaoğlu, dikkat edilecek bir diğer noktanın da pişirme yöntemleri olduğunu belirtiyor ve asit erozyonunu hakkında şunları söylüyor:

“Modern pişirme trendleri de yiyeceklerin içindeki asidi etkileyebilir. Örneğin; İngiltere’de yapılan bir araştırma; kabak, soğan ve biber gibi sebzelerin fırında pişirilmesinin bu sebzelerdeki asidi, haşlama ve kısık ateşte pişirme gibi geleneksel tekniklere oranla arttırdığını ortaya koymuştur.

“YEMEKTEN HEMEN SONRA DİŞ FIRÇALAMAK ÇOK ZARARLI”

Modern yaşamın diğer gereklilikleri de dişlerde asit erozyonu oluşturma riskini arttırıyor. Bembeyaz dişlere sahip olma modası piyasada ciddi biçimde aşınmaya yol açan diş macunlarının artmasına yol açıyor. Aşınmaya yol açan diş macunları ve özellikle yemeklerden hemen sonra dişlerin fırçalanması ile yüksek derecede asit içeren yiyecek ve içeceklerin tüketiminin bir araya gelmesi, asit erozyonunun ortaya çıkmasında önemli bir rol oynuyor.

ZAMANLA DIŞLERİN SARI TABAKASI ORTAYA ÇIKIYOR

Asit erozyonunun ilk safhalarında dişlerin parlaklığı ya da görünümünde yüzeyin aşınmasına bağlı olarak değişim gözleniyor. Diş minesi aşındıkça, minenin altındaki dentin gözle görülebilir duruma geliyor. Bu da dişlerin daha sarı renkte görünmesine, ayrıca sıcak ve soğuk yiyecek, içeceklere karşı daha hassas olmasına sebep olabiliyor. Asit erozyonu daha ciddi boyutlara ulaştığında ise dişlerde belirgin sarı lekelere, şeffaflığa, diş uçlarında çatlaklara, daha fazla hassasiyete ve diş yüzeyinde ufak oyuklara sebep olabiliyor. Dişlerin sert ve hızlı fırçalanması ile diş etleri zarar görüyor. Dişlerdeki dentin ve enamel adlı tabakaların aşınmasına neden oluyor.”

VİDEO: BEMBEYAZ DİŞ İSTEDİ, 32 DİŞİNDEN OLDU

[ad_2]

Kaynak

Cok okunan

To Top