[ad_1]
Peugeot Otomotiv Pazarlama A.Ş. Genel Müdürü İbrahim Anaç’ın ÖTV Matrah Düzenlemesi ile İlgili şunları kaydetti:
„Otomotiv sektöründe son dönemde yaşanan daralmanın etkilerini hafifletebilmek adına beklenen aksiyonlardan birisi olan ÖTV matrah düzenlenmesini çok olumlu karşıladık. Belirlenen yeni ÖTV matrahları tavsiye edilen anahtar teslim fiyatlarına %3 ile %6 aralığında bir indirim olarak yansıyacaktır. Peugeot Türkiye olarak, ÖTV düzenlemesinin getirdiği fiyat indirimine ek kampanyalarımızla tüketicilerimize kaçırılmayacak fırsatlar sunuyoruz. Bu düzenlemenin toplam otomotiv pazarını da olumlu yönde etkileyeceğini düşünüyoruz. Tüketcilerin otomobil sahibi olmalarını kolaylaştıracak her türlü düzenleme, ÖTV matrahlarının yaratacağı olumlu havayı daha da artıracaktır. Bu doğrultuda hurda teşviğinin de bu son düzenlemeye paralel olarak tekrar gözden geçirilmesini bekliyoruz.“
Tüketici güveni geriliyor
Otomotiv Distribütörleri Derneği Başkanı Ali Bilaloğlu da döviz kurlarında son dönemde yaşanan beklenmedik artışlar ve dünyada artan korumacı politikaların sektör yönünden süreci zorlaştırdığını kaydetti. Bilaloğlu şöyle devam etti:
„Resmi Gazete’de yayımlanan 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa Ekli (II) Sayılı Listede Yer Alan Bazı Malların Özel Tüketim Vergisi Oranlarına Esas Özel Tüketim Vergisi Matrahlarının Yeniden Tespiti Hakkında Karar (Karar Sayısı: 132) ile 87.03 G.T.İ.P. numaralı mallardan özel tüketim vergisi oranlarına esas özel tüketim vergisi matrahları güncellendi. En alt vergi dilimi olan motor hacmi 1.6 altında bulunan ve ilk matrah sınırında yer alan çok sınırlı sayıda araç kalmıştı. Bu durum tüketicilere de otomobile ulaşım noktasında olumsuz yansıdı. Sektörümüzce ihtiyaç duyulan düzenlemeleri kamu ile paylaşırken bu konuyu da dile getiriyorduk.Otomotiv sektörüne uygulanan Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) oranını belirleyen matrahlardaki bu artış, otomobil alma noktasında olan tüketiciler için olumlu bir gelişme. Ancak şunu belirtmemiz gerekir ki, sadece otomotiv sektörü değil, genel olarak tüm sektörlere baktığımızda, vergilerin yanı sıra Tüketici Güven Endeksi ve döviz kurlarındaki belirsizlik sektörler için çok önemli bir gösterge. TÜİK verilerine göre Tüketici Güven Endeksi yıla 72,3 seviyelerinde başlamışken Eylül ayında 59,3 seviyesine geriledi. Dolayısıyla, Türk lirasındaki oynaklığın azalması ve istikrarlı bir şekilde devam etmesi ve karar alıcıların da güven endeksinin artmasına yönelik kararları ve aksiyonları, ekonomik güvenin yukarı taşınmasını sağlayacaktır. Bu da sadece otomotiv sektörü değil, diğer sektörler için de oldukça olumlu bir gelişme olacaktır.“
Devamını bekliyoruz
Hurda indiriminin sektörde uzun zaman beklenen bir konu olduğunu da kaydeden Bilaloğlu şöyle devam etti:
“ Hayata geçirildi fakat etkisi çok kısıtlı oldu. Bunun başlıca nedeni benzer şekilde sadece en düşük ÖTV dilimine giren modellerin çok sınırlı olmasıdır. Bu nedenle tüketicilerin bu fırsattan yararlanma imkanı çok kısıtlı. Benzer matrah düzenlemesinin burada da yapılması gerekiyor. Matrahın artırılması ile hurda indiriminden faydalanan model sayısı artacak ve etkisi yükselecektir. Diğer ihtiyaçlar ise taşıt kredilerine uygulanan vadelerin uzatılması ve ticari araçların kiralanmasına imkan tanıyacak düzenlemenin yapılmasıdır. Ticari araçlara kiralama imkanı verilmesi küçük-orta işletmeler için çok önemli bir konudur.Otomotiv sektörüne Devletimizin vermiş olduğu bu destek, sektörümüzde olumlu bir hava yaratılmasını sağlarken, sektörümüz de içerisinden geçilen bu süreçte ülkemiz yararına üzerine düşeni yapmaya devam edecektir.“
[ad_2]
Devamini oku >>