fbpx
Kültür

Michel Foucault'dan estetik düşüncenin temel metinleri

[ad_1]

İletişim Yayınları Carlo Collodi’nin unutulmaz eseri „Pinokyo’nun Serüvenleri“ Ümit Edeş’in çevirisiyle Çocuk Klasikleri dizisinden, Edith Wharton’un 20. yüzyılın önemli eserleri arasında sayılan romanı „Ethan Frome“u Serpil Çağlayan’ın çevirisiyle, Ali Artun editörlüğünde hazırlanan Sanat-Hayat dizisinden Michel Foucault’nun „Manet, Velázquez ve Estetik Modernizm“ adlı kitabını Savaş Kılıç’ın çevirisiyle, Ümit Kurt’un „Antep 1915 – Soykırım ve Failler“ini, özgün araştırmalar üreten uluslararası hakemli bir yayın niteliğindeki „Kültür Politikası Yıllık 2017-2018″i ve E. M. Forster’in „Maurice“ini Sadri Ülkü’nün çevirisiyle okurla buluşturuyor. Kitaplar 21 Eylül’de raflardaki yerini alacak.

Pinokyo’nun Serüvenleri

İletişim Yayınları, orijinal dilinden ve tam metin çeviriler yayımlamaya başladığı dizisi Çocuk Klasikleri’nde Oscar Wilde’ın Mutlu Prens’in ardından Carlo Collodi’nin unutulmaz eseri Pinokyo’nun Serüvenleri’ni yayımlıyor. Gerçek bir çocuk olmanın hayâllerini kuran bir kuklanın macera dolu hikâyesini anlatan bu eseri hem çocuklar hem de büyükler severek okuyacaklar. Çocuk edebiyatının başyapıtlarından…

Carlo Collodi’nin eşsiz eseri Pinokyo’nun Serüvenleri, gerçek bir çocuk olma yolunda bin bir zorlukla karşılaşan bir kuklanın sıra dışı hikâyesi…

Geppetto, kukla yapması için arkadaşının kendisine verdiği odun parçasının sihirli olduğunu nereden bilebilirdi ki? Bu sihirli tahtadan yapılan Pinokyo kimsenin öğüdüne kulak asmayan, aksi mi aksi, kendi bildiğini okuyan yaramazın biri olup çıkar. Bir de, yapılır yapılmaz burnu uzamaya başlamaz mı! İşte böyle başlar Pinokyo’nun yalan söyledikçe uzayan meşhur burnunun hikâyesi.

Haylaz Pinokyo gerçek bir çocuk olma arzusu ve büyüyüp duran burnuyla serüvenden serüvene koşarken, ona eşlik etmekten kendinizi alamayacaksınız…

Ethan Frome

İletişim Yayınları Edith Wharton’ın 20. yüzyılın önemli romanları arasında sayılan Ethan Frome’unu yayımlıyor. Kahramanımız Ethan Frome, karısı Zeena ve onun kuzeni Mattie arasında aşk, umutsuzluk, yalnızlık ve ölüm duygusu arasında gidip gelen bir dünyayı anlatan Wharton, okurunu melankolik bir dünyanın içerisine çekiyor. Tekrar tekrar okumak isteyeceğiniz bir başyapıt…

Ethan Frome, bastırılan duygulara, ruhsal ve fiziksel sefalete yazgılı bir yaşam döngüsü içinde ortaya çıkan trajik bir aşk üçgenine ilişkin bir başyapıt.
Hastalık hastası karısı Zeena ile birlikte kapandıkları ıssız çiftlikte yıllardır kıt kanaat geçinen Ethan Frome’un günlük rutini, karısının kuzeni Mattie’nin çiftliğe gelişiyle değişir. Mattie çiftliğe yeniden mutluluk ve güzellik getirir. Ethan ile Mattie her geçen gün birbirlerine saplantılı bir şekilde bağlanırken Starkfield’ın marazi bir yalnızlık üreten amansız kışı umutlarını bir girdap gibi yutmaya başlar. Yalnızlık, umutsuzluk ve ölüm duygusunu 20. yüzyıl Amerikan edebiyatında en yoğun şekilde işleyen Ethan Frome, kasveti ve melankolisiyle insanın içine işleyen bir başyapıt.

„Ethan Frome, klasik peri masallarıyla realist toplum eleştirisini birleştirmek konusunda en başarılı romanlardan biri.“ Elizabeth Ammons
„Ethan Frome, birçok eleştirmenin kafasını karıştırmaya aday, son derece karmaşık bir metin.“ Lionel Trilling

Manet, Velázquez ve Estetik Modernizm

İletişim Yayınları’nın Ali Artun editörlüğünde hazırlanan Sanat-Hayat dizisi, Michel Foucault tarafından kaleme alınan Manet, Velázquez ve Estetik Modernizm ile zenginleşiyor. Foucault’nun Manet ve Velázquez üzerine yazdığı bu incelemeler estetik düşüncenin temel metinleri olarak öne çıkarken, Foucault aynı zamanda ele aldığı bu iki ressamın dünya görüşlerini de inceliyor. Ayrıca kitapta ek olarak yer alan ve Carole Talon-Hugon ve David Marie’nin yazdığı metinler de Foucault’nun estetik modernizm hakkındaki düşüncelerini irdeliyor.

Foucault’ya göre, estetik modernizmin başladığı „empresyonizm hareketini Manet mümkün kılmıştır“. Aslında, „Manet’nin mümkün kıldığı şey, empresyonizmin de ötesinde, bütün bir 20. yüzyıl resmidir, çağdaş sanatın içinde boy atıp geliştiği resim sanatıdır“. Foucault, Rönesans dönemiyle modern çağ arasındaki bilgi-iktidar rejimlerini incelediği, en temel eseri olan Kelimeler ve Şeyler kitabını da Velázquez’in Las Meninas tablosuyla açar.
Foucault’nun, bu kitapta derlediğimiz Manet ve Velázquez üzerine incelemeleri, estetik düşüncenin köşetaşları olmakla kalmıyor, bu iki ressamın zamanlarındaki dünya görüşünü de aydınlatıyor. Carole Talon-Hugon ile David Marie’nin yazıları ise Foucault’nun Manet üzerine metnini yorumlayarak, onun „sanat tarihindeki en derin kopuş“ dediği estetik modernizm üzerine düşüncelerini açımlıyor.

Antep 1915 – Soykırım ve Failler

İletişim Yayınları, Ümit Kurt’un Ermeni Soykırımı’nın izlerini Antep özelinde takip eden çalışması Antep 1915’i yayımlıyor. Kurt, soykırımın Antep’teki üç faili Ali Cenani Bey, Ahmet Faik Erner ve Mehmet Yasin Sani Kutluğ üzerinden yaşanan vahşetin izini sürerken, belgeler ve faillerin aileleriyle yaptığı görüşmelerle incelemesini derinleştiriyor. Tarihî bir acı üzerine yeniden düşünmek için…

Arka kapaktan alıntı

Antep 1915-Soykırım ve Failler, Ermeni soykırımının üç faili üzerine odaklanıyor: Ali Cenani Bey, Ahmet Faik Erner ve Mehmet Yasin Sani Kutluğ. Kitap, Antep Ermenilerinin 1915’te yaşadığı, tehcirle başlayan ve birçoğunun ölümüyle sonuçlanan süreçte, bu üç isim özelinde soykırıma katılanların saikleri ve eylemlerini inceliyor. Her zaman olduğu gibi, Antep’te de soykırım failleri motivasyonlarını „milli görev“le bağdaştırsalar da, asıl sebep ve sonuçların farklı olduğunu ortaya koyuyor. Antep İttihat ve Terakki Kulübü üyeleri ve Antep’in ileri gelenlerinin de bu suça ortaklıklarına işaret eden Ümit Kurt, 1915 Ermeni soykırımını Antep’i büyüteç altına alarak inceliyor. Belgeler ve faillerin aileleriyle yapılan görüşmelerin ışığında yürütülen bu çalışma, tarihin acı bir sayfasına çiğ bir ışık tutuyor.

Kitaptan alıntı

„Anneannem bir zamanlar bana annesinden dinlediği bir hikâyeyi anlatmıştı. 1915’te Urfa’nın Gülaçan köyünde yaşayan Ermeniler derdest edildikten sonra köyün yemyeşil ağaçlarıyla kaplı bir mesire alanına getirilir ve o ağaçlara topluca bağlanarak diri diri yakılırlar. Anneannem anlatırken öyle ağlamıştı ki sanki oradaymış gibi; sanki kendisi bu zulmü yaşıyormuş gibi… Sonra belki de beni derinden etkileyeceğini hiçbir zaman tahmin edemeyeceği şu sözler ağzından dökülüvermişti: ‚Oğlum, ateşte yanan da yakan da ‚biz‘ olabilirdik.'“ Ümit Kurt

Kültür Politikası Yıllık 2017-2018

İletişim Yayınları tarafından yayımlanan Kültür Politikası Yıllık, yüksek nitelikli özgün araştırmalar üreten uluslararası hakemli bir yayın olarak öne çıkıyor. 2017-2018 yıllarını kapsayan bu derlemede, Avrupa’daki popülist hareketlerden kültür politikalarında uygulanan popülist yöntemlere, kamusal alanda sanattan çağımızdaki iktidar ve protesto ilişkilerine uzanan geniş bir alan üzerine yazılan makaleler yer alıyor. Bu derleme, yine İletişim Yayınları tarafından İngilizce ve eşzamanlı olarak Cultural Policy and Populism adıyla da yayımlanıyor.

Mercek (Editörler: Milena Dragicevic Šešic, Jonathan Vickery) o Giriş – Milena Dragicevic Šešic, Jonathan Vickery o Avrupa’da Sağ Popülizmin Anaakımlaşması – Ayhan Kaya o Avrupa Sanat Yönetiminde Avrupamerkezcilik – Raphaela Henze o Kültür Politikalarında Popülizm Paradoksu ve Kültürel Kalkınma Retoriği – Ana ?uvela ve Dea Vidovic o Kültür, Popülizm ve Halk: Yeni İşçi Partisi’nin Erken Dönem Politika Yenilikleri ve Bir Toplumsal Araçsalcılık Paradigmasının Yaratılması – Jonathan Vickery o Kültür Politikasında Med Cezirler: Güney Afrika Örneği – Mike van Graan o Sağ ve Sol Popülizmin Kültür Politikaları Üzerine Kavramsal Bir Çerçeve: Arjantin Örneğindeki Benzerlikler ve Farklılıklar – Mariano Martín Zamorano ve Lluís Bonet o 2017 Popülist Seçim Kampanyası ve Kültür Politikası: ‚Dışlanmış‘ ?eljko Kerum’un Hırvatistan Siyasal Sahnesine Dönüşü Üzerine Örnek Olay İncelemesi – Marko Mustapic, Benjamin Perasovic, Augustin Derado o Popülizm Siyaseti: Küresel Çağda İktidar ve Protesto – Evren Balta, Soli Özel o Tercihler Labirenti: Siyaset ile Yaratıcı Pratikler Arasında Kamusal Alanda Sanat – Elona Lubyté o Siyaset Sonrası Koşullarda Sanatın ve Küratörlük Kurumunun Değeri: Temel Ekonomik Hedefler Doğrultusunda Yaratıcı Avrupa – Ana Letunic o Neden Tanrı Sırp Sanatçılarının Düşlerini Sever ya da Popülizm Savaş Alanında Sanat ve Kültür – Stevan Vukovic AÇIK ALAN (Editör: Gökçe Dervişoğlu Okandan) o Kurum Sorunları – Vasıf Kortun o Yaratıcı Platformlar: Küresel Fenomen, Yerel Örnekler ve Öğrenimler – Emre Erbirer o Tarihsel Ontoloji Olarak Kültür Politikası: Sanatın Hükümetleşmesi Üzerine – Berndt Clavier, Asko Kauppinen DEĞERLENDİRME (Editörler: Funda Lena, Adil Serhan Şahin) o Community Filmmaking: Diversity, Practices and Places Üzerine Bir Değerlendirme – Seda Kılıç Aktaş o III. Milli Kültür Şûrası Raporu – Didem Balatlıoğulları o Kitap Değerlendirme: Cultural Diplomacy: Arts, Festivals and Geopolitics – Rada Drezgic


Maurice

Forster’ın unutulmaz romanı Maurice, İletişim Yayınları tarafından edebiyatseverlerin beğenisine sunuldu. Hayatından izler taşıyan ve öldükten yayımlanan bu romanında Forster, üst sınıfa mensup saygın bir ailenin oğlu olan Maurice Hall’un yaşadığı duygusal ve cinsel uyanışı, ardından toplum kurallarını reddediş sürecini sarsıcı ve canlı bir dille anlatıyor. Hem ilk kez okuyacaklar, hem de yeniden okumak isteyenler için…

Forster’ın ölümünden sonra yayımlanan romanı Maurice, bir gencin gerçek cinsel kimliğini keşfetme sürecini izliyor. Üst sınıfa mensup, saygın bir Londralı ailenin oğlu olan Maurice Hall, iyi okullarda eğitim görmüş, pek çok açıdan geleneksel düşüncelere sahip bir gençtir. Özel okuldan Cambridge’e geçen, ardından babasının şirketinde bir işe başlayan Maurice, katı toplumun kendisine biçtiği rolü benimsemektedir. Ne var ki Cambridge’de okuyan Clive’ı ve Clive’ın malikânesinde bekçilik yapan Alec’i tanıma süreci, derin bir duygusal ve cinsel uyanış yaşamasına ve toplumun kurallarını sorgulamasına neden olacaktır. Forster’ın hayatından ve hayatına giren kişilerden otobiyografik unsurlar taşıyan, yazıldıktan yarım asır sonra, 1972’de yayımlanabilmiş Maurice, Forster’ın „daha mutlu bir yıla“ ithaf ve armağan ettiği bir saklı öykü.

„Okuyan ve yazarın yaşamına dair bilgisi olmayan herkes, yazarın Maurice’teki dileğinin gerçek olduğunu umacaktır.“ David Lodge

[ad_2]

Devamini oku >>

Cok okunan

To Top