fbpx
Haber

Teknoloji dünyasının kadınları umut veriyor

[ad_1]

Danışmanlık kuruluşu Deloitte Türkiye, otomotiv, finans ve enerji sektörlerinde kadının rolüne ışık tutan araştırmalardan sonra, bu ay dördüncü raporunu yayınladı. TÜBİSAD işbirliği ile yapılan çalışmaya, teknoloji sektöründen toplam 486 beyaz yakalı kadın çalışan katıldı.

Deloitte Türkiye Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Lideri Metin Aslantaş,  ve TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Erman Karaca’yla birlikte raporun sonuçlarını değerlendirdik. 

Metin Aslantaş, “Araştırma kapsamında, teknoloji sektöründe çalışan kadınların yüzde 85’inin sektörde çalışmaktan mutlu olduklarını belirtti. Bu oranın, diğer sektörlere göre daha yüksek olduğuna dikkat çeken Aslantaş, memnuniyet sebeplerini “sektörün geleceği olan bir sektör olarak görülmesi, dinamik ve sürekli kendini yenilemesi ve global fırsatlar barındırması” olduğunu söyledi.

TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Erman Karaca’ysa, bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımında küçük-büyük işletmeler arasındaki eşitsizliğin yanı sıra kadın-erkek, yaşlı-genç, eğitimli-eğitimsiz bireyler arasında da büyük farklılıklar bulunduğuna dikkat çekti.

Teknoloji Sektöründeki Kadınlar Ne düşünüyor ve ne istiyorlar?

1. Her iki kadından birisi üst düzey yönetici olmayı hedefliyor 

Araştırmaya göre, ülkemizde teknoloji sektöründe kadınların yüzde 53’ü üst seviye yönetici olmayı hedefliyor. Bu grubun, yüzde 19’luk kısmı orta seviye yöneticiliği hedeflerken, yüzde 10’u bağımsız (freelance) çalışmak istiyor.  Yüzde 8’i girişimcilik hedefine sahip. Sektörde çalışan her on kadından sekizi, hedefine ulaşmak için önünde engel olmadığını düşünüyor. Bu açıdan bakıldığında, diğer sektörlere nazaran en iyimser kadın çalışanların teknoloji sektöründen çıktığını söylemek mümkün.

2. Terfi oranları düşük

“Eğer sektör değiştirecek olsaydınız, nereye giderdiniz?” sorusuna verilen yanıtların başında bilgi teknolojileri, medya ve eğitim sektörleri geliyor. Araştırma, kadınların teknoloji sektöründen ayrılmasının en büyük  sebebinin kariyerlerinde ilerleme fırsatlarının ve terfi olanaklarının azlığı olduğu ortaya koyuyor.

Terfi sorununu ortaya çıkan rakamlar da destekliyor. Son şirketinde 5 yıla kadar deneyimi olanların oranı (Yüzde 18’i 1 yıldan az çalışan oranı olmak üzere) yüzde 59 . Bunun yanı sıra, son şirketinde hiç terfi alamayanların oranı yüzde 52; bir kez terfi alanların oranı ise yüzde 21.

3.  Kızını da teknoloji sektörüne yönlendirecek olanların oranı %92

Kadınların yüzde 92’si, kendi kızını ya da ailesinden başka bir kız öğrenciyi teknoloji sektöründe çalışmak üzere teşvik edeceğini söylüyor. Kadın çalışanların yüzde75’i, kadınların sektöre çekilebilmesi için onlara rol model olabilecek kadın liderlerin görünürlüğünün artması gerektiğini düşünüyor. Bu amaçla yapılması gerekenlerin arasında lise ve üniversiteli genç kadınlara yönelik programların düzenlenmesi (Yüzde 50);  Esnek ve evden / uzaktan çalışma olanaklarının arttırılması (Yüzde 45); Mentor’luk programlarının hayata geçirilmesi (Yüzde 35) ve tanımlanmış kariyer ilerleme adımları (Yüzde 31) yer alıyor.

4. Kadınlar dengeli yönetim, karar alma ve ticari kazanç süreçlerinde fayda sağlıyor

Cinsiyet dengesi oluşturulmuş bir yönetim ekibi; kadınların yüzde 73’ü için dengeli kurumsal yönetim; yüzde 71’i için karar alma sürecinde farklı perspektifler ve yüzde 51’i için ticari kazanç ve finansal performans artışı anlamına geliyor. Yaklaşık her üç kadından bir tanesi çalıştığı şirketin kadın istihdamını artırmak için özel programlar uygulamadığını belirtiyor.

Teknoloji dünyasının kadınları kendi şirketlerine kadın konusunda tam not vermeseler de düşük not da vermiyorlar. Katılımcıların yüzde 64’ü sektörde olumlu değişimler olduğunu düşünüyor.  Olumlu düşünenlerin yarısı, teknoloji sektöründe kadın çalışan ve lider sayısının arttığı inancında.

5. Her iki kadından biri mentor’luğu önemsiyor

Teknoloji şirketlerindeki kadınlar mentor’luğa önem veriyorlar. Ancak, , bunun hak ettiği değeri görmediğine dikkat çekiyorlar. Her iki kadından birisi kariyer gelişiminde yardımcı olan bir mentor’u olduğunu belirtiyor. Mentor’u olan kadın çalışanların yüzde 93’ü, doğrudan ya da dolaylı bunun olumlu etkisini gördüğünü düşünüyor. Aynı şekilde her iki kadından birisi (yüzde 52), mentor’luk yaptığını ifade ediyor.

6. Teknoloji sektöründe çalışmanın ailevi yükümlülüklere negatif etkisi az

Teknoloji sektöründe çalışan kadınların yüzde 51’i, kadın ve erkeklere ödenen ücretlerde eşitsizlik veya performans değerlendirmelerinde adaletsizlik olmadığını düşünüyor.  Buna karşın, ücret eşitsizliği olduğunu düşünen kadınların tamamı ise sektördeki erkek çalışanların daha fazla kazandığını düşünüyor. Ücret ve performans adaletsizliklerinin nedeni olarak yüzde 55 ile toplumsal cinsiyet normlarının içselleştirilememesi, yüzde 51 ile sektörün daha çok erkek çalışan tercih etmesi ve yüzde 49 oranında sektörün erkek egemen bir sektör olması  gösteriliyor.

Teknoloji sektöründe çalışan kadınlar, sektörlerinin ailevi yükümlülükler konusunda anlayışlı (yüzde 33) ya da herhangi bir etkiye sahip olmadığını (yüzde 45) düşünüyor. Kadınların sadece yüzde 29’u, ailevi yükümlüklerini yerine getirirken kariyerlerinin olumsuz etkilendiğini düşünüyor.

7.  Sektördeki kadın dayanışması gelişime açık

Araştırmanın değindiği bir diğer önemli konuda sektör içerisindeki kadın platformları. Kadınların yüzde 84’ü, şirket içi kadın platformu ya da destek grubu olmadığını söylüyor. Öte yandan,  sektörün tamamına hitap eden kadın platformu ya da gruplarına dahil olanların oranı da çok düşük. Sektörde, olumlu gelişmeler olduğunu belirtenlerin yüzde 50’sine göre sektörde kadın istihdamı artıyor. Kadınların belirttikleri olumlu gelişmeler içinde doğum izni, esnek ve yarı zamanlı çalışma gibi yasal düzenlemeler dikkat çekici olumlu adımlar olarak öne çıkıyor.

 

 

 

 

 

[ad_2]

Devamini oku >>

Cok okunan

To Top