fbpx
Ekonomi

Bakan Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı'nı açıkladı

[ad_1]

Bakan Albayrak’ın açıkladığı ve piyasaların merakla beklediği Orta Vadeli Programın (OVP) adı değişti ve Yeni Ekonomi Programı oldu. 3 yıllık program 2019-2021 yılları arasını kapsıyor. YEP’in ana teması dengelenme, disiplin ve değişim olacak.

Yeni Ekonomi Programı (YEP) hedeflerinden bazıları şöyle: 

Enflasyon hedefleri:  2019’da enflasyon yüzde 15.9 olacak. 2020 yılında ise tek haneli enflasyon rakamları göreceğiz, hedefimiz yüzde 9.8
Büyüme hedefleri: 2018 için yüzde 3,8, 2019 için yüzde 2,3, 2020 için yüzde 3,5 ve 2021 için yüzde 5 olarak belirlendi.
Cari açık/GSYH hedefleri: 2019: yüzde 3.3, 2020: yüzde 2.7, 2021: yüzde 2.6
İstihdam: 2021’e kadar 2 milyon yeni istihdam sağalanacak

Bakan Albayrak’ın Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde OVP’nin detaylarını açıkladığı konuşmasından satır başları şöyle: 

* Yeni bir başarı hikayesi yazma hedefimiz. Türkiye’nin hedeflerine yürümesini sağlayacak bir program amaçladık. O nedenle bu programın adını Yeni Ekonomi Programı olarak belirledik. Reel sektörden, akademi dünyamıza kadar birçok kişinin katkı koyduğu ilk OVP oldu.

2002-2013 Türkiye ekonomisi 2002’den 2013’e kadar birçok önemli adımlar atıldı. 3600’den kişi başı gelir 3 katı arttı. 7 milyon yeni istihdam oluştu. İhracatımız 4 kat arttı. 

* Reyting kuruluşları ülkemizi yatırım yapılabilir seviyeye çıkarmıştı. Ancak Mayıs ayı sonunda Gezi Olayları, 17-25 Aralık’ta yaşananlar risklerle birlikte 15 Temmuz darbe girişimi hayata geçti. Siyasi istikrar ve ekonomimizi de etkiledi. Tüm süreçler siyasi istikrar ve demokrasiyi korumak için hep millete gittik. Nihayet halkımızdan çok güçlü getiri aldık. 

* Ekonomik yaptırımların bir silah gibi kullanıldığı bir dönemden geçiyoruz. Artık Türkiye ve para birimimiz bu sürecin bir parçası oldu. Biz kendi ekonomimizi güçlü kılacak tedbirleri aldıkça, küresel gelişmelere karşı daha dirençli bir ekonomi olacak. Tedbirleri hep beraber hayata geçireceğiz. Ekonomimizin güçlü ve zayıf yanlarını biliyoruz. İşte Yeni Ekonomi Programı’nın da bunları içeren bir program olduğunu söylemeliyiz.

* Programımızı 3 ana program üzerie oturttuk: Dengelenme, Disiplin ve Değişim… Daha sürdürülebilir modele geçmeden önce 2019-2020 dönemindeki yol haritamız olacak. Gayri safi yurt içi hasılamız yüzde 2.3 üzerinde gerçekleşecek. 

„İhalesi başlamamış projeler askıya alınacak“

*Enflasyonla topyekün mücadele programı başlayacak. Enflasyonu yüzde 6’ya indireceğiz. Temel amacımız büyümeyi sağlam temeller üzerine kurmak. İhalesi başlamamış projeler askıya alınacak. İstihdam önemli başlıklarımızdan bir tanesidir. 2021’e kadar 2 milyon yeni istihdam oluşturacağız. Merkez Bankası elindeki tüm araçları kullanacak.

* Cari açıkta yeni uygulamalarımız devreye alınarak Temmuz-Ağustos’ta görmeye başladığımız süreç devam edecek. Mücadele vereceğimiz 2 temel alan daha var. Yatırımlarda önceliklerimizi vereceğimiz cari açık büyük bir anlam ifade ediyor.

İstihdam önemli başlıklardan bir tanesi. İşsizlik oranında artış olsa da 2020’yle azalış gösteren bu oran yüzde 10.8 seviyelerine 2021 ile ulaşmış olacak. Bu çerçevede 2021 yılına kadar 2 milyon yeni istihdam oluşturulacak.

* Temel hedefleri net bir şekilde görüyoruz. Şimdi bu noktada baktığımızda bugün Yeni Ekonomi Programı’mız farklı aksiyon detaylarından bahsedelim. Bir hususu vurgulayalım. Gece gündüz çalışarak, detaylı birçok eylemin tasarlanmasıyla ve eylemlerin gerçekleşmesiyle yapılacak. Maliyet ve dönüşüm ofisi bunlardan bir tanesi… Kamu maliyesi değişim ve dönüşüm ofisi kurduk. Gelir artırıcı önlemlerden de sorumlu olacak. Kamuda alışık olduğumuz işleyişten farklı çalışacaklar. Birlikte çalışma kültürümüzü geliştireceğiz. Sürekli bu ekibimiz sahada olacak ve sürece öncülük ederek yol haritaları hazırlayacak ve raporlayacak.

* Bu ekibimiz 76 milyar TL tasarruf ve gelir artırıcı yöntemler getirecek. Kamu için birçok yapısal reformu geliştirecek ve mali sonuçlara verimlilik olarak yansımasını sağlayacak. Detaylarını paylaşalım. Toplamda 59.9 milyar TL harcama ve 16 milyar TL’si gelir artırıcı yöntemlerden oluşuyor.

* Diğer önemli konumuz bankacılık ve reel sektör… Bugün yaşanan durumlar Türkiye’nin içinden geçtiği önemli adımları ortaya koyuyor. Son dönemdeki ekonomi firmalarımızın bir kısmı farklı alanlarda problemler yaşıyor. Bankalarda kapsamlı bir politika seti devreye girecek. Bankaların güncel mali yapılarını tespit etmek için mali bünye değerlendirme çalışmalarını başlatıyoruz. Bu aksiyonların yanında Türkiye Kalkınma Bankası’nın görev alanını geliştireceğiz. Türkiye Emlak Bankası’nı gayrimenkul sektörünün finansmanını yönlendirecek en iyi uygulamalar için süreç başladı. Yeniden yapılandırma kapsamında BDDK’nın Ağustos’ta aldığı kararı dün açıklanarak aktif bir şekilde devreye koyuldu. Bu adım da önemli.

* Veri alanındaki uygulama ve iyileştirmeler… Vergilerde istisna ve muafiyetler gözden geçirilecek. Taşınmaz değerleme sistemi ile gayrimenkul emlak vergi değerlerini adil bir şekilde yapacağız. Gayrimenkul eko sistemi doğru ekonomiye kazandırılırsa Türkiye ekonomisini nasıl güçlendireceğini göreceğiz. Süreçleri etkin yönetmek için Big Data yani büyük vergi veri merkezini kuruyoruz. Vergideki kayıt dışı alanları somut olarak belirleyecek.

* Sanayi üretiminde sektör odaklı programlar oluşturulacak. İlaç, petro kimya birçok sektör için somut projeler hayata geçirilecek. Bu projelerin hayata geçmesiyle birlikte uygun teşvik paketleri ve kamu desteği ile aktif olmaları sağlanacak.

* Uygulama ve takip… Bu kısım önemli… 2019-2021 için en büyük farklılıklardan bir tanesi bu mekanizmalarla geçmiş dönemlerden farklı olarak uygulanmayan eylemlerin takipçisi olacağız. Uygulama sözleri ve tarihlerinin takipçisi olacağız. Her bir Bakanlığımız uygulama takvimini bizlerle koordinasyon içinde hayata geçirecek. 3 aylık dönemlerde eylemler takip edilecek adımlar hep beraber atılacak.

* Bu dengelenme, disiplin ve değişim adımlarını hep beraber atacağız. Hepimize hayırlı olsun diyorum.

 

[ad_2]

Devamini oku >>

Cok okunan

To Top