[ad_1]
Çinko eksikliği, temel olarak zayıf bir diyetle çinko alımının veya bağırsaklardaki çinko malabsorbsiyonunun neden olduğu nadir bir genetik bozukluk olan akrodermatitis enteropatikaya bağlıdır. Çinko eksikliği için bazı risk faktörleri arasında kişinin diyetinde yetersiz çinko, bazı gastrointestinal hastalıklar, kronik böbrek veya karaciğer hastalığı ve diyabet vardır. Komplikasyonlar durumunda bozulmuş büyüme ve gelişimin yanı sıra bozulmuş bir bağışıklık sistemi işlevini de içerebilir. Plazma veya serum çinko düzeylerini değerlendirmek için kan testleri, Çinko eksikliğinin teşhisinin ana modlarıdır.
ÇİNKO EKSİKLİĞİ NASIL GİDERİLİR?
1) Yeterli miktarda çinko içeren sağlıklı ve dengeli bir diyetin sürdürülmesi. Kırmızı et, kümes hayvanları ve süt gibi hayvansal ürünler, zengin çinko kaynaklarıdır.
2) Ebeveynlerin (ve ilgili aile bireylerinin) genetik testi ve prenatal tanı (hamilelik sırasında fetüsün moleküler testi) gebelik sırasında risklerin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olabilir.
3) Çinko alımı günde 25 mg’ı geçmemelidir, çünkü vücuttaki aşırı çinko ayrıca ek problemler / anormalliklere yol açabilir.
4) Çinkolu gıdalar arasında et, istiridye, mezgit, karides, yumurta, tam tahıl, yulaf, zencefil kökü, Brezilya fıstığı, yer fıstığı, badem, sığır eti, kuzu eti, geyik eti, dana karaciğeri, susam, çiğ kabak çekirdeği, yeşil bezelye, deniz sebze, fesleğen, kekik, ıspanak, yaz kabağı, kuşkonmaz, pazı, lahana yeşillikleri, hardal yeşillikleri, brokoli, yoğurt, maya, miso, akçaağaç şurubu.
[ad_2]
Kaynak