fbpx
Teknoloji

Titan hiç bu kadar net görülmemişti

[ad_1]

Cassini tarafından çekilen Titan’ın 6 kızılötesi fotoğrafı NASA tarafından yayınlandı.

Titan’ın karelere 2017’nin Eylül ayında Satürn’ün atmosferinde yanarak 13 yıllık görevini tamamlayan Cassini’nin son gönderdiği fotoğraflar oldu.

Titan’ın buzlu yüzü bu görüntülerde net bir şekilde görülebiliyor.

NASA bu görüntülerin Cassini’den gelen 13 yıllık datanın kombinasyonuyla oluşturulduğunu açıkladı. Bunun için Görsel ve Kızıl ötesi haritalama spektrometresi denilen bir cihazdan faydalanıldı.

Cassini farklı aydınlatma, atmosfer ve görüntüleme koşulları altında çeşitli gözlemler yaptı ve sonuçta yukarıda belirtilen detaylı görüntülere ulaşıldı. Bu görüntüler, özellikle Titan’ın yüzeyindeki belirgin damarlar olduğunu gösteriyor.

Titan’ın fotoğrafını çekmek hiç kolay değil, çünkü Satürn’ün ayının üzerinde önemli ölçüde bulanıklıklar var. NASA’ya göre bu, Titan’ın üst atmosferinde bulunan ve görünür ışık saçan aerosol denilen küçük partiküllerden kaynaklanıyor. Cassini’nin VIMS kızıl ötesi dalga boylarını kullanmasıyla bu bulanıklığın yerini berrak bir görüntü alıyor.

Görüntülerden yola çıkan bilim adamları, Titan’ın oldukça karmaşık bir yüzeye sahip olduğunu ve sayısız jeolojik özelliğinin olduğunu belirledi. Ekip, Titan yüzeyindeki alanları birbirinden ayırmak için özel bir renk tekniği kullandı. Kahverengi bölgelerin kumlu alanlar, mavi ve mor alanların ise buzlu su ile kaplı olduğu düşünülüyor.

Cassini uzay aracının 1997’de fırlatılmış, 2004 yılından beri Satürn ve Titan’da pek çok keşif yapmıştı. 

[ad_2]

Devamini oku >>

Cok okunan

To Top