[ad_1]
6 Temmuz 2015’te İstanbul‚da tedavi gördüğü hastanede vefat eden yazar ve şair Ali Nar çeşitli etkinliklerle anılacak.
Kars’ta 1941’de dünyaya gelen yazar Diyarbakır, Erzincan, İzmit ve İstanbul’da öğretmenlik yaptı. Edebiyattaki ilk eserlerini de bu dönemde vermeye başladı. Klasik ve modern Arapçadan eserler çeviren Nar’ın ilk şiiri de „Hilal“ dergisinde yayımlandı. „Hakses“, „Milli Gazete“, „Yeni Devir“, „Pınar“, „Mavera“, „Yeni Sanat“, „Sedir“, „Çınar“, „Tohum“, „Hilal“, „İslam“, „Milli Gençlik“, „Düşünce“ gibi dergi ve gazetelerde yazdı.
Edebiyatı dini anlatmanın bir aracı olarak gören ve uğraşını „İslami Edebiyat“ olarak adlandıran Ali Nar, piyes, hikaye ve denemelirinde „ahlaki telkin“ amacı güttü. 1980’de yayımlanan „Arılar Ülkesi“ adlı ütopik romanında, „Türk milletinin ve özgürlük savaşı veren toplumların son yüzyıldaki macerasını“ konu edindi. Ali Nar’ın bu romanı Fransızca, İngilizce ve Arapça’ya da çevrilerek „Dünya İslami Edebiyat Birliği“ yarışmasında birincilik ödülü aldı. Roman, „İslami Edebiyat“ alanında kaleme alınan ilk ütopik roman olarak tanınıyor. „İslami Edebiyatçı“ Nar, bilim-kurgu alanında da romanlar kaleme aldı. „Uzay Çiftçileri“ adlı eserinde bir Türkün önderliğinde Müslümanların uzaya giderek, orada kendi düzenlerini kurmalarını konu edindi.
Edebiyatta Mahir İz, Necip Fazıl Kısakürek ve Sezai Karakoç’tan etkilenen yazar, 975’te eğitim ve araştırma amacıyla gitti Ortadoğu ülkelerine ilişkin izlenimlerini de „Ortadoğu Günlüğü“ adlı kitabında anlattı. Tiyatro oyunları da yazan Nar, emekli olduktan sonra çalışmalarını İstanbul’da sürdürerek İslami Edebiyat Vakfını kurdu ve aylık İslami Edebiyat Dergisi’ni çıkardı. Dünya İslami Edebiyat Konferansları da düzenleyen yazar, çeviri ve antoloji çalışmalarına da imza attı.
6 Temmuz 2015’te İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede vefat eden yazarın bazı eserleri şöyle: „Ezan Donanması“, „Sığamadığım Dünya“, „Muhtar Name“, „Kan Denizi“, „Dağ Pınarı“, „Arılar Ülkesi“, „Uzay Çiftçileri“, „Ortadoğu Günlüğü“, „Anadolu Günlüğü“, „Yedi İklim Dört Kıta 1-2“, „Fetih“, „Koro / ya da Devrimci Öğretmen“, „Muhtar Kafası“, „Nasreddin Hoca’dan Öğüt“, „Ruh Paraziti / ya da Porselen Dişli Bürokrat“, „Bir Demet Yasemin“, „İslami Düşünüş-Yaşayış“, „Hicret“, „Kırk Hadiste Müslümanın Hüviyeti“, „Edebiyatın İslamcası“, „İki Sonsuzda Gerilim“, „Mizah Edebiyatı“, „Dinde Yenilikçiler ve Buluşma Noktaları“, „Ehl-i Kitap Cennetlik mi?“, „Kitaplara ve İnsanlara Dair“ (2005), „Son Asır Ehli Sünnet Alimleri“, „Ehli Sünnet Akidesi, Dinlerarası Diyalog Fitnesi“.
[ad_2]
Devamini oku >>